Abraham zien?

Abraham zien?

Door: Datum weblog: 11-05-2016 Aantal keren gelezen: 1437 Wat vind jij?: 0

Abraham en Sarah horen bij het vieren van de 50ste verjaardag. En het liefst een stokoud mannetje en een dito vrouwtje. Als plagerijtje natuurlijk, zo van ‘nu ben je echt oud’.
Sinds wanneer zijn Abraham en Sara betrokken bij dit halve eeuwfeest is niet bekend. In eerste instantie werden poppen van brood en koek gegeven aan de 50-jarige. Koningin Juliana ontving op haar vijftigste verjaardag in de jaren 50 een grote versierde broodpop.
Maar waarom zou je Abraham zien als je 50 wordt? Hiervoor moeten we terug naar de bijbel. Abraham is de stamvader van moslims, joden en christenen. Hier wordt de uitspraak gedaan ‘Gij hebt (lees bent) geen vijftig jaar en Gij hebt Abraham gezien’? Met andere woorden; als je nog geen 50 bent, kun je Abraham nog niet gezien hebben. De uitspraak wordt dus omgedraaid tot de redenering: pas als je 50 bent zie je Abraham.
De laatste jaren zie je in Nederland een verschuiving van broodpop naar levensechte pop tot zelfs metershoge opblaaspoppen. Zo’n bijna levensgrote pop koop je eenvoudig in een feestartikelenwinkel. De pop is opvulbaar met stro of proppen oude kranten en kleedt je aan met oude kleding. Een masker erop en klaar is Abraham of Sarah.
Grappig hoe zo’n oude tekst uit de bijbel, die dan ook nog verdraaid wordt, ervoor zorgt dat hele volksstammen die hun 50ste verjaardag vieren worden geconfronteerd met een levensgrote of meer dan levensgrote Abraham of Sarah. Maar wel leuk!
Overigens, hier vindt u grappige Abraham feestartikelen en hier vrolijke Sarah feestartikelen.

Tags: Abrahampop en Sarahpop

Wat vind jij?

Schrijf een bericht